Huvudgrupp 10
Denna huvudgrupp omfattar bearbetning av produkter från jordbruk, skogsbruk och fiske till föda för människor och djur, och inkluderar tillverkning av olika mellanprodukter som inte direkt är livsmedel. Verksamheten genererar ofta mer eller mindre värdefulla biprodukter (t.ex. hudar från slakt eller oljekakor vid oljeutvinning).
Huvudgruppen uppdelas efter verksamheter som hanterar olika produkter: kött, fisk, frukt och grönsaker och rotfrukter, fetter och oljor, mjölkprodukter, malning av spannmål, djurfoder samt andra livsmedel. Tillverkningen kan vara såväl för egen räkning, som för en tredje part, t.ex. slakt för kunds räkning.
Huvudgruppen omfattar inte beredning av måltider för omedelbar konsumtion, t.ex. i restauranger.
Vissa verksamheter anses vara tillverkning (t.ex. de som äger rum i bagerier, konditorier, och butiker för färdiglagade kötträtter osv., som säljer egen tillverkning), även om det bedrivs detaljhandel med deras varor i den egna butiken. Då bearbetningen inte är särskilt omfattande och inte leder till verklig omvandling av varorna, redovisas enheten i Handel (avdelning G).
Beredning av livsmedel för omedelbar konsumtion på plats redovisas i huvudgrupp 56 (Restaurang-, catering- och barverksamhet). Tillverkning av djurfoder av slaktavfall eller biprodukter klassificeras i 10.9, medan bearbetning av livsmedels- och dryckesvaruavfall till returråvaror klassificeras i 38.3, och bortskaffande av livsmedels- och dryckesvaruavfall i 38.21.