Huvudgrupp 10 - Livsmedelsframställning
Omfattar:
bearbetning av produkter från jordbruk, skogsbruk och fiske till föda för människor eller djur, och inkluderar tillverkning av olika mellanprodukter som inte direkt är livsmedel. Verksamheten genererar ofta mer eller mindre värdefulla biprodukter (t.ex. hudar från slakt eller oljekakor vid oljeutvinning).
Huvudgruppen uppdelas efter verksamheter som hanterar olika produkter: kött, fisk, frukt och grönsaker och rotfrukter, fetter och oljor, mjölkprodukter, malning av spannmål, djurfoder samt andra livsmedel. Tillverkningen kan utföras såväl för egen räkning, som för en tredje part, t.ex. slakt för kunds räkning.
Vissa verksamheter anses vara tillverkning (t.ex. de som äger rum i bagerier, konditorier, och butiker för färdiglagade kötträtter osv., som säljer egen tillverkning), även om det bedrivs detaljhandel med deras varor i den egna butiken. Då bearbetningen inte är särskilt omfattande och inte leder till verklig omvandling av varorna, redovisas enheten i avdelning G.
Omfattar även:
- tillverkning av vätskor som anses som mat eller använder liknande tillverkningsprocesser såsom mjölk och fruktjuice eller koncentrat.
Omfattar inte:
- beredning av livsmedel för omedelbar konsumtion, jfr huvudgrupp 56