SCBs logotyp Söktjänst för SNI2025
Söktips Mer om SNI In English

Huvudgrupp 10 - Livsmedelsframställning

SNI-kod Aktivitetsart
C Tillverkning
10 Livsmedelsframställning
10.1 Beredning och hållbarhetsbehandling av kött och köttvaror
10.2 Beredning och hållbarhetsbehandling av fisk samt skal- och blötdjur
10.3 Beredning och hållbarhetsbehandling av frukt, bär och grönsaker
10.4 Framställning av vegetabiliska och animaliska oljor och fetter
10.5 Tillverkning av mejerivaror och glassvaror
10.6 Tillverkning av kvarnprodukter och stärkelse
10.7 Tillverkning av bageri- och mjölprodukter
10.8 Annan livsmedelsframställning
10.9 Framställning av beredda djurfoder

Omfattar:

bearbetning av produkter från jordbruk, skogsbruk och fiske till föda för människor eller djur, och inkluderar tillverkning av olika mellanprodukter som inte direkt är livsmedel. Verksamheten genererar ofta mer eller mindre värdefulla biprodukter (t.ex. hudar från slakt eller oljekakor vid oljeutvinning).

Huvudgruppen uppdelas efter verksamheter som hanterar olika produkter: kött, fisk, frukt och grönsaker och rotfrukter, fetter och oljor, mjölkprodukter, malning av spannmål, djurfoder samt andra livsmedel. Tillverkningen kan utföras såväl för egen räkning, som för en tredje part, t.ex. slakt för kunds räkning.

Vissa verksamheter anses vara tillverkning (t.ex. de som äger rum i bagerier, konditorier, och butiker för färdiglagade kötträtter osv., som säljer egen tillverkning), även om det bedrivs detaljhandel med deras varor i den egna butiken. Då bearbetningen inte är särskilt omfattande och inte leder till verklig omvandling av varorna, redovisas enheten i avdelning G.

Omfattar även:

Omfattar inte: