10.850 - Tillverkning av lagad mat och färdigrätter
Omfattar
tillverkning av färdiglagade (dvs. förberedda, kryddade och tillagade) måltider och rätter. Dessa rätter hållbarhetsbehandlas, t.ex. i djupfryst eller konserverad form och förpackas vanligen och förses med etikett för återförsäljning. Omfattar inte beredning av måltider för omedelbar konsumtion, t.ex. mat som tillreds i restauranger eller av cateringföretag. För att anses vara en rätt ska sådan mat innehålla åtminstone två särskiljbara huvudingredienser (utom kryddor o.d.)
- tillverkning av rätter av kött eller fjäderfäkött
- tillverkning av fiskrätter, inkl. ”fish and chips”
- tillverkning av pasta och risrätter
- tillverkning av grönsaksrätter
- tillverkning av djupfryst eller på annat sätt konserverad pizza
Omfattar inte
- tillverkning av färska livsmedel eller livsmedel med färre än två ingredienser, jfr motsvarande undergrupp i huvudgrupp 10
- tillverkning av beredda livsmedel från färskvaror av frukt och grönsaker, jfr 10.390
- tillverkning av beredda livsmedel från färskvaror, jfr 10.890
- partihandel med färdiglagade måltider och rätter, jfr 46.380
- detaljhandel med färdiglagade måltider och rätter i affärer, jfr 47.11, 47.271
- verksamhet av entreprenörer inom catering och centralkök, jfr 56.2
Exempel på vad som ingår i denna SNI-kod
- Beredda couscousrätter, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Falafel, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Kycklingsallad, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Matpajer, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Färdiga maträtter, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Pastaprodukter, kokta eller på annat sätt preparerade, tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Piroger, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Pizzor, gräddade, frysta eller ej, tillverkning, industriell (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Pizzor, ogräddade, frysta, tillverkning, industriell (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Ravioli, tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Tortellini, tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Crepes, färska, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Crepes, frusna, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)
- Sushi, industriell tillverkning (ej verksamhet på kaféer, restauranger i butiker eller entreprenad inom catering och centralkök)